ČEKAJÍ NÁS HORKÉ LETNÍ DNY, NABÍDNĚTE OPYLOVAČŮM SKLENICI VODY

03.08.2020

Ačkoliv je dešťových srážek a tím pádem i vody dostatek, nikdo s jistotou neví, jaký bude stav vody v průběhu července či srpna. Proto bychom měli být připraveni nabídnout různým opylovačům na našich zahradách, balkonech a terasách vodu v různých pítkách.

Jako pítko může dobře posloužit obyčejná miska pod květináč vyplněná kameny tak, aby v ní hmyz neutonul. Jsou ale i jiné způsoby, jak vyrobit krásné pítko pro včely, motýly a ostatní.

K jeho přípravě budete potřebovat

  • zavařovací sklenici
  • misku pod květináč (průměr misky musí být větší než průměr hrdla zavařovací sklenice)
  • savý kus látky (hodí se i hadr na nádobí)
  • mech, větvičky, kamínky, kůru

Sklenici naplňte do poloviny vodou a hrdlo překryjte hadrem a následně květináčovou miskou. Poté sklenici opatrně překlopte dnem vzhůru. Výsledkem bude, že voda ze sklenice začne pomalu prosakovat přes hadr do misky. Prostor mezi miskou a hrdlem sklenice vyplňte mechem, větvičkami a vším, co vám v lese padne do oka. Uvolněná voda postupně prosákne skrz mech. Mechem můžete pokrýt i zbytek sklenice, zabráníte tak rychlému ohřívání vody. Pítko umístěte na klidné místo v zahradě nebo do rohu terasy. Pokud máte velkou zahradu, můžete rozmístit pítka na více míst.

Výroba je velice jednoduchá a nenákladná, proto tvorbou můžete zabavit i malé děti v období prázdnin. Mnohem víc je pak bude bavit pozorování včel a motýlů, kteří se k vám přiletí občerstvit.

Toto pítko je vhodné pouze pro hmyz. Zapomínat bychom ale neměli ani na opeřence. Ti však potřebují mnohem více vody i prostoru. V obchodech jsou dostupná různá plastová, keramická či betonová brouzdaliště. Pokud si některé pořídíte, nezapomeňte pravidelně doplňovat vodu. Odměnou vám bude pohled na koupelové rituály různých opeřených zpěváčků.

 

Iva Šimonková