VÝSEV SEMEN S PLANT-PROTECTOREM

10.03.2021

Jelikož se množí dotazy ohledně možnosti vysévání semen (rajčat, paprik, atd.) pro předpěstování sazenic, bylo by dobré si říci pár důležitých informací ohledně používání přípravku PLANT-PROTECTOR a možnostech jeho využití. Pro všechny případy uvedu velmi důležité upozornění na nesprávné používání PLANT-PROTECTOR. Nikdy neaplikujte přípravek na půdu. Jelikož je tento přípravek plný živin, uchytí se na jeho povrchu plísně a budou vám znepříjemňovat život svým odérem. Pokud budete aplikovat přípravek tak, jak se má, to znamená do půdy, pak tato situace nenastane, jelikož plísně, které se na tomto přípravku mohou uchytit, nemají v půdě šanci – potřebují vzduch.

Pro výsev semen použijeme lehce předhnojený substrát, abychom malé klíčící rostlinky nespálili vysokou koncentrací živin. Do litru substrátu rozmícháme 5 - 10 g PLANT-PROTECTOR. Takto ošetřený substrát nasypeme do květníků (10x10 cm) a vysejeme 2- 3 semena (kdyby některé nevzešlo). Pokud vyklíčí všechna semena, můžete je nechat povyrůst a následně přesadit. Výhodou přípravku PLANT-PROTECTOR je schopnost účinných látek prostupovat kořeny, cévními svazky až do všech částí rostliny. Tím je zajištěna ochrana klíčících rostlinek v jejich nejrizikovějším období, kdy je mohou svilušky, mšice a třásněnky zcela zničit, nebo infikovat viry, díky kterým nesklidíte vůbec nic. Zároveň má tento přípravek hnojivý efekt a pomáhá ozdravovat půdu – ideální start pro rostliny.

Po dosažení dostatečné velikosti sazenic (zhruba 2 - 3 týdny, podle druhu rostliny a počasí) je nutné rostliny přesadit nejlépe na konečné místo. Pokud je konečným místem velký květník, pak se bude opakovat postup jako pro předpěstování sazenic, pouze dávka PLANT-PROTECTOR se zvýší na 10 - 20 g na litr substrátu. Jestliže je konečné místo v zemi, prokypřete půdu v místě sázení zhruba do hloubky 20 cm a promíchejte s PLANT-PROTECTOR (dávka v zemi může být vyšší 15 - 50 g pod rostlinu, záleží na zrnitosti půdy – u více pískové více přípravku).

 

Přeji úspěšné pěstování a zdravé plody vaší práce na zahradě.
Ing. Michael Švorc